Rozrywka

  • 4 lipca 2018
  • 8 lipca 2018
  • wyświetleń: 2672

Nowe dania nagrodzone na Festiwalu Śląskich Smaków!

Materiał partnera:

Kolejny raz Restauracja Frykówka wzięła udział w Festiwalu Śląskich Smaków, gdzie tym razem wywalczyła drugie miejsce na podium w kategorii Profesjonaliści.

Nowe dania nagrodzone na Festiwalu Śląskich Smaków!


Chcąc przybliżyć naszym Gościom konkursowe dania, od 5 lipca będą one dostępne w naszym menu.

Zupa
  • Krem z raków z oliwą koperkową i plastrami kalarepy

Raki to zapomniane dziedzictwo śląskiej i polskiej kuchni, a trzeba pamiętać, że kiedyś Śląsk był pełen raków. Kiedyś zupa z nich nie była niczym wyjątkowym, teraz jest rarytasem.

Danie główne
  • Gołąb konfitowany w gęsim tłuszczu z zapiekanym pasternakiem podany z zielonym orzechem włoskim ze słodkiej zalewy

Kiedyś na Śląsku hodowla gołębi była bardzo rozpowszechniona. Uważa się, że mięso czy też wywar z gołębia działa cuda w chorobie, a dla dzieci jest bardzo wartościowym posiłkiem.

Deser
  • Lody z koziego mleka i miodu wrzosowego z kamieniem z białej czekolady w towarzystwie gruszkowo-rabarbarowego kołacza z kruszonką owsianą

Koza - "krowa górników". Tak często hodowana na Śląsku jak krowy w całej Polsce. Mleko kozie nie dość, że ma wartości odżywcze, to jest wspaniałym zamiennikiem mleka krowiego dla diabetyków czy alergików, lekkostrawne i brak w nim metali ciężkich.

Loading...



ul.



Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Frykówka

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj