Rozrywka

  • 12 września 2005
  • wyświetleń: 2479

Oktoberfestbier

Oktoberfestbier


To, że na Dniach Święta Piwa jasnego trunku zabraknąć nie może to rzecz również jasna. A jakie to będa trunki? Wszystkich niespodzianek zdradzić nie możemy, za to prezentujemy jedno z piw: oktoberfestbier.

Jednym z bardziej znanych niemieckich piw jest obecnie oktoberfestbier, znane również jako märzenbier (piwo marcowe). Jego nazwa wywodzi się z okresu, gdy piwo warzono sezonowo: od października do pierwszych dni kwietnia. Pozostałe miesiące były za ciepłe dla procesu produkcji aż do XIX w., kiedy wynaleziono urządzenia chłodnicze. Latem w Bawarii radzono sobie, gotując w marcu mocny trunek (alkohol w roli konserwantu), a następnie przechowując go w wysokogórskich alpejskich piwnicach, w beczkach obłożonych lodem. Resztki napoju, które doczekały nowego sezonu piwowarskiego, wychylano początkiem października z okazji corocznych dożynek.

W październiku 1810 r. Odbyło się w Monachium huczne weselisko księcia bawarskiego Ludwika (późniejszego króla Bawarii Ludwika I) z księżniczką Teresą Saxony – Hildburghhausen. Dało ono początek tradycji październikowego święta piwa Oktoberfest, na którym zwykło się pijać tylko oktoberfestbier. Podobnie jak przed laty, tak i obecnie piwne święto rozpoczyna się od wbicia miedzianego szpuntu w drewnianą bekę marcowego piwa przygotowanego na poprzedzającą festyn wiosnę. Marcowy specjał jest dla piwowarów sporym wyzwaniem. W jego produkcji stosuje się słody wysokiej jakości oraz szlachetne i aromatyczne odmiany chmielu. Po długim, kilkumiesięcznym leżakowaniu otrzymuje się napój barwy ciemnej miedzi, lekko słodowy, o średniej treściwości i goryczce – od niskiej do średniej.

PARAMETRY OKTOBERFESTBIER to: zawartość ekstraktu: 13-14,5% wag., alkoholu: 5-6% obj...

Tomasz Folek

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.