Rozrywka

  • 5 października 2012
  • 20 października 2012
  • wyświetleń: 5298

Frykówka: kuchnia czeska i piwo

Za nami:

W dniach od 5 do 28 października w Restauracji Frykówka czekają nas kuchnia czeska i Święto Piwa.

Frykówka
Kuchnia czeska i Święto Piwa we Frykówce


-----

Czeska kuchnia łączy w sobie wpływy zwyczajów kulinarnych krajów Europy centralnej, głównie kuchni niemieckiej, węgierskiej i austriackiej.

Kuchnia czeska to również prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbicieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur.

Najbardziej popularne potrawy kuchni naszych południowych sąsiadów to między innymi knedliki, grzyby, placki, wyprażony ser, polędwica, kartoflanki, golonko oraz piwo.

Restauracja Frykówka poleca kilka propozycji dań kuchni czeskiej:

Przystawka:
Marynowany hermelin podany z gorącymi plackami z dyni

Zupa:
Zupa gulaszowa z knedlem podana

Dania główne:
Ser smażony podany z frytkami, papryczkami peperoni i sosem tatarskim
Knedlo-vepro-zelo czyli mięso wieprzowe z knedlikiem i kapustą
Filet z kurczaka zapiekany pod płaszczykiem warzyw konserwowych i sera podany na sałatce ziemniaczanej z ogórkiem i majonezem
Golonko gotowane po czesku z sosem musztardowym i knedlem podane

Deser:
Torcik z knedla przekładany powidłami śliwkowymi w sosie czekoladowym

oraz wiele gatunków piwa czeskiego, m.in.: Samson 1795, Staroprament, Pilsner Urquell, Złoty Bażant, Bernard w tym także piwa niepasteryzowane.

Serdecznie zapraszamy!
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Frykówka

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj