Rozrywka
- 20 października 2012
- wyświetleń: 5298
Frykówka: kuchnia czeska i piwo
Za nami:
W dniach od 5 do 28 października w Restauracji Frykówka czekają nas kuchnia czeska i Święto Piwa.
-----
Czeska kuchnia łączy w sobie wpływy zwyczajów kulinarnych krajów Europy centralnej, głównie kuchni niemieckiej, węgierskiej i austriackiej.
Kuchnia czeska to również prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbicieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur.
Najbardziej popularne potrawy kuchni naszych południowych sąsiadów to między innymi knedliki, grzyby, placki, wyprażony ser, polędwica, kartoflanki, golonko oraz piwo.
Restauracja Frykówka poleca kilka propozycji dań kuchni czeskiej:
Przystawka:
Marynowany hermelin podany z gorącymi plackami z dyni
Zupa:
Zupa gulaszowa z knedlem podana
Dania główne:
Ser smażony podany z frytkami, papryczkami peperoni i sosem tatarskim
Knedlo-vepro-zelo czyli mięso wieprzowe z knedlikiem i kapustą
Filet z kurczaka zapiekany pod płaszczykiem warzyw konserwowych i sera podany na sałatce ziemniaczanej z ogórkiem i majonezem
Golonko gotowane po czesku z sosem musztardowym i knedlem podane
Deser:
Torcik z knedla przekładany powidłami śliwkowymi w sosie czekoladowym
oraz wiele gatunków piwa czeskiego, m.in.: Samson 1795, Staroprament, Pilsner Urquell, Złoty Bażant, Bernard w tym także piwa niepasteryzowane.
Serdecznie zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj