Rozrywka

  • 11 sierpnia 2010
  • wyświetleń: 3587

Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska jest kuchnią lekką, smaczną i co najważniejsze zdrową. Rozwinęła się w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie wspaniały klimat sprzyja rolnictwu, połowie ryb i owoców morza. Ze względu na egzotyczne walory smakowe jest znana na całym świecie.

Kuchnia śródziemnomorska


Podstawowymi składnikami są przede wszystkim ryby, owoce morza, warzywa, owoce, oliwki, zioła. Przedstawiamy specjalne menu przygotowane na dni 11 – 31 sierpnia w oparciu o tradycje kulinarne wywodzące się z krajów basenu Morza Śródziemnego:

Przystawka
Focaccia podpłomyk ze świeżym rozmarynem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym

Zupa
Włoska zupa minestrone

Dania główne
Papoutsakia - zapiekany bakłażan faszerowany ryżem, pomidorami i pieczarkami
Insalata di frutti di mare sałata radichio, rucola, owoce morza, pomidorki 
cherry, grillowany bakłażan polane dresingiem limonkowym
Suvlaki greckie szaszłyki z grilla podane z sałatką szopską
Dorada zapiekana a la caprese na risotto di pomodori
Tagiatelle z krewetkami w bazyliowo - pomidorowym sosie

Deser
Baklawa – deser śródziemnomorski z ciasta filo z orzechami i migdałami

Jeśli jesteś ciekawy nowych smaków – zapraszamy!
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Frykówka

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj