Rozrywka
- 11 sierpnia 2010
- wyświetleń: 3587
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska jest kuchnią lekką, smaczną i co najważniejsze zdrową. Rozwinęła się w krajach basenu Morza Śródziemnego, gdzie wspaniały klimat sprzyja rolnictwu, połowie ryb i owoców morza. Ze względu na egzotyczne walory smakowe jest znana na całym świecie.
Podstawowymi składnikami są przede wszystkim ryby, owoce morza, warzywa, owoce, oliwki, zioła. Przedstawiamy specjalne menu przygotowane na dni 11 – 31 sierpnia w oparciu o tradycje kulinarne wywodzące się z krajów basenu Morza Śródziemnego:
Przystawka
Focaccia podpłomyk ze świeżym rozmarynem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym
Zupa
Włoska zupa minestrone
Dania główne
Papoutsakia - zapiekany bakłażan faszerowany ryżem, pomidorami i pieczarkami
Insalata di frutti di mare sałata radichio, rucola, owoce morza, pomidorki
cherry, grillowany bakłażan polane dresingiem limonkowym
Suvlaki greckie szaszłyki z grilla podane z sałatką szopską
Dorada zapiekana a la caprese na risotto di pomodori
Tagiatelle z krewetkami w bazyliowo - pomidorowym sosie
Deser
Baklawa – deser śródziemnomorski z ciasta filo z orzechami i migdałami
Jeśli jesteś ciekawy nowych smaków – zapraszamy!
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
Frykówka
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj