Rozrywka

  • 16 maja 2010
  • wyświetleń: 16292

TV: Konkurs Potraw Regionalnych

Końcem kwietnia odbyła się czwarta edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”, którego celem jest kontynuowanie i przekazywanie pięknych zwyczajów oraz uświadomienie piękna, wagi kultury i tradycji kulinarnych śląskiego regionu, a w szczególności powiatu pszczyńskiego.

Była tam również ekipa pszczyna.tv. Zapraszamy do obejrzenia krótkiej relacji.



Tematem przewodnim była „Wielkanoc na Ziemi Pszczyńskiej”. Organizatorem konkursu było Starostwo Powiatowe w Pszczynie oraz Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Pszczynie. Ponadto co roku, inna gmina obejmuje w nim przewodnictwo, zapewniając m. in. oprawę muzyczną. W tym roku gospodarzem była Gmina Pawłowice. Oprawę muzyczną zapewnił Zespół „Harmonia” z Krzyżowic.

W konkursie uczestniczyło 12 lokalnych organizacji (Koła Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszenia Kół) z terenu naszego powiatu. Były to następujące organizacje: KGW Brzeźce, Frydek, Goczałkowice-Zdrój, Kobiór, Kryry, Mizerów, Stowarzyszenie KGW z Pielgrzymowic, KGW Rudołtowice, Studzionka, Warszowice, Wisła Mała i Wola.

TV: Konkurs Potraw Regionalnych · fot. Powiat


Każda Organizacja zaprezentowała po dwie dowolne potrawy, składające się z śniadania wielkanocnego i deseru. Były różnorodne specjały wielkanocne począwszy od tradycyjnych żurków, szynek, pasztetów i jaj przyrządzanych na różne sposoby, po babki drożdżowe, serniki i mazurki wielkanocne. Prezentowane zdjęcia nie są w stanie oddać całego kunsztu kulinarnego, pieczołowitości, unikalnego sposobu podania i serca włożonego w przygotowanie potraw.

Komisja konkursowa oceniała smak, oryginalność w wykorzystaniu produktów z gospodarstw rolnych, sposób podania potraw np. przystrojenie stołów oraz związek potrawy z tradycją.

Komisja Konkursowa w składzie: Józef Tetla (Starosta Pszczyński), Damian Galusek (Wójt Gminy Pawłowice), Andrzej Grzyb (Dyrektor Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bielsku-Białej), Mirosława Skorupka (Przedstawicielka wylosowana spośród zaproszonych Kół Gospodyń Wiejskich nie biorących udziału w tegorocznej edycji konkursu) oraz Aleksander Faryna (Przedstawiciel Firmy Intermarche Pascal – sponsora konkursu) po degustacji i ocenie potraw przyznała następujące miejsca:

I miejsce: ex aequo
Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymowicach i Koło Gospodyń Wiejskich w Studzionce

II miejsce: ex aequo
Koło Gospodyń Wiejskich w Kobiórze, Koło Gospodyń Wiejskich w Kryrach i Koło Gospodyń Wiejskich w Woli

III miejsce: ex aequo
Koło Gospodyń Wiejskich w Rudołtowicach oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Wiśle Małej

Wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody oraz dyplomy pamiątkowe za udział w konkursie.Tegoroczna edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych odbyła się w karczmie „Dworek pod Jemiołą” w Ćwiklicach, a sponsorem konkursu był supermarket Intermarche Pascal w Pszczynie.

new / pless.pl, źródło: Powiat

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.