Reklama

Najnowsze

  • 3 sierpnia 2021
  • 10 sierpnia 2021
  • wyświetleń: 13845

Warzymy! chleb z pieca w gospodarstwie Standurów

Konie, owies, letnie prace w polu i stary ceglany dom - to motywy przewodnie kolejnego odcinka naszego cyklu "Warzymy!". Tym razem Łukasz Kozioł odwiedził gospodarstwo należące do rodziny państwa Standurów, kojarzonych przez większość z nas z łącką stajnią koni. Co takiego mogło pojawić się na stole w tak intrygujących okolicznościach przyrody? Ano chleb wypiekany w tradycyjnym piecu!



W najnowszym odcinku "Warzymy!" Łukasz piecze chleb i rychtuje dodatki z pomocą pana Stanisława Standury, który zechciał nam opowiedzieć o swoim gospodarstwie, wiekowym domu z cegły oraz zwyczajach śniadaniowych, dobrze znanych wszystkim tym, którzy rano wstawali do pola i spożywali posiłek na sianie. Materiał nakręciliśmy w izbie z tradycyjnym piecem, w którym do dziś można upiec pyszny chleb. Łukasz postanowił jednak wypróbować wersję znacznie bardziej urozmaiconą - z dodatkiem mnóstwa ziaren czy suszonej śliwki. Do tego masło i miód oraz tomata.

Przy okazji naszej wizyty na ojcowiźnie państwa Standurów, nie mogło zabraknąć rozmowy o koniach - to one bowiem stanowią najważniejszą część tego pięknego, agroturystycznego przybytku. Wszystko, czego chcieliśmy się dowiedzieć o stajni, jej historii, działalności i czterdziestu hasających tu koniach opowiedział nam Marcin Standura, syn pana Staszka. Ten materiał to gratka m.in. dla fanów jazdy konnej, swojskiego chleba i lokalnej historii.

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.