Najnowsze

  • 22 maja 2020
  • wyświetleń: 2163

Lecytyna - działanie i zastosowanie

Materiał partnera:

Niekoniecznie dla ludzi starszych. Nie tylko w przypadkach problemów z koncentracją i przy trudnościach z pamięcią. Pełna właściwości prozdrowotnych stanowi jedną z najpowszechniejszych mieszanin związków, w których dominują fosfolipidy. Lecytyna - suplement warty stałego uwzględnienia w diecie.

Lecytyna - działanie i zastosowanie


Czym jest?



Rozmaite substancje zespolone ze sobą w potężnie oddziałującą na organizm lecytynę pozwalają znacząco poprawić ogólną kondycję człowieka. Ze względu na ich charakter- głównie tłuszczowy, niezwykle pozytywnie wpływają na funkcjonowanie szeregu narządów wewnętrznych. Pełne są one również glicerolu oraz seryny i inozytolu, glikolipidów a także cennych dla organizmu węglowodanów. Wyjątkowo powszechna w przemyśle spożywczym, doskonale sprawdza się również w dietetyce, stanowiąc jeden z najbardziej wartościowych preparatów uzupełniających codzienny jadłospis. Jak wskazują badania, lecytyna dostępna jest chociażby w pieczywie, nabiale, zielonych warzywach, owocach cytrusowych, rybach i drożdżach. Pewne jej ilości dostarczane są też wraz z jedzeniem czekolady oraz jajek i soi. Niemniej jednak zdecydowanie najwięcej tej cennej dla zdrowia substancji znajduje się w ziarnach słonecznika bądź rzepaku, stąd nie powinno dziwić, że wśród certyfikowanych wyrobów suplementowych najwyższej klasy takich jak między innymi te znajdujące się na stronie witaminyswanson.pl, można znaleźć kapsułki z lecytyną słonecznikową.

Co może wskórać?



Zastosowanie lecytyny jest bardzo szerokie, bowiem wiąże się to z jej rozlicznymi właściwościami. Specjaliści są zgodni co do faktu, że omawiany związek znakomicie sprawdza się w roli budulca komórek, będąc podstawą struktury błon komórkowych. Bez lecytyny nie byłoby możliwe prawidłowe stworzenie otoczki mielinowej systemu nerwowego czy tkanki mózgowej. Dlatego też to właśnie lecytynę zaleca się zażywać bądź dostarczać wraz z pokarmem wszystkim, którzy chcą zintensyfikować procesy zapamiętywania, lepiej się skupiać i nie rozpraszać. Dodatkowo, lecytyna uczestnicy w procesie przemiany materii, zatem jest kluczowa dla właściwego działania układu pokarmowego. Osłania ona wątrobę oraz tworzy barierę ochronną dla ścian żołądka. Dzięki jej obecności w organizmie, dużo lepiej wchłaniane są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Poprzez systematyczne uzupełnianie lecytyny realne jest także poprawienie pracy układu krwionośnego. Charakteryzowana substancja bierze udział w gospodarce cholesterolu i zwiększa tempo regeneracji organizmu po ciężkim i wyczerpującym wysiłku fizycznym. Zaleca się, aby lecytynę spożywali ludzie w wieku dojrzałym, ponieważ spowalnia ona procesy starzenia się.