Reklama

Najnowsze

  • 10 stycznia 2019
  • 28 stycznia 2019
  • wyświetleń: 2835

X Festiwal Nalewek Regionalnych i Dni Kuchni Góralskiej we Frykówce

Materiał partnera:

W dniach 15-31 stycznia zapraszamy Państwa na Dni Kuchni Góralskiej, której będzie towarzyszył X Festiwal Nalewek Regionalnych.

Kuchnia góralska nie jest specjalnie wyszukaną kuchnią, jednak ma w sobie coś, co przyciąga. Jej podstawą zawsze były ziemniaki (grule) oraz mąka: jęczmienna (jarcana), owsiana i kukurydziana. W domach góralskich nie pieczono chleba i raczej rzadko go spożywano, zastępując go plackami i kluskami na bazie ziemniaków. Mięso jadano wyłącznie z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości, a sery owcze, wbrew pozorom, szły zazwyczaj na sprzedaż, nie jadano ich na co dzień.

Przygotowaliśmy dla Państwa:
  • Moskole z sosem czosnkowym
  • Kwaśnicę na wędzonce
  • Pieczone golonko po góralsku z wędzonym serem, chrupiącymi pierogami z kapusta oraz ogórek kiszony
  • Pstrąg po góralsku na warzywach z ziemniakami i suszona śliwką
  • Kremarz góralski na miodzie


Serdecznie zapraszamy!


ul.



Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

Frykówka

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "Frykówka" podaj