Gorące tematy

  • 22 grudnia 2014
  • 23 grudnia 2014
  • wyświetleń: 12779

Zupa wigilijna na rynku - zdjęcia

Zgodnie z tradycją przed świętami Bożego Narodzenia na pszczyńskim rynku można było skosztować zupy pieczarkowej. Jak zwykle przygotowali ją strażacy z OSP Pszczyna, a mieszkańcom przekazywali ją starosta Paweł Sadza oraz burmistrz Dariusz Skrobol.

Do przygotowania 300 litrów zupy pieczarkowej strażacy z OSP Pszczyna zużyli m.in. 80 kg pieczarek, 40 kg mięsa, 10 kg ziemniaków czy 10 l śmietany. Przygotowano w sumie 600 półlitrowych porcji, a wszyscy chętni mogli zabrać zupę w naczyniach do swoich domów.

Na Rynku rozlano 300 litrów zupy pieczarkowej · fot. Powiat


W pomoc w rozlewanie i wydawanie zupy włączyli się starosta pszczyński Paweł Sadza, burmistrz Pszczyny Dariusz Skrobol, wiceprzewodniczący Rady Miejskiej Maciej Stieber czy radny miejski Arkadiusz Gardiasz.

Jak zwykle na Rynku można było też spróbować wigilijnych specjałów przygotowanych przez pszczyńskich restauratorów. Wśród potraw przez nich przygotowanych były świąteczne pierogi, barszcz z uszkami, żurek czy piernik.

Organizatorzy: Powiat Pszczyński, Urząd Miejski w Pszczynie, Ochotnicza Straż Pożarna w Pszczynie, Powiatowy Zarząd Dróg w Pszczynie, Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Pszczynie

Partnerzy akcji: Catering Przybyła, Bazar ze Smakiem, Karczma Wiejska, Książęca Bażantarnia, Restauracja Sułtan, ZM Henryk Kania, Gospodarstwo Dzida, OSM Pszczyna, Ferma Drobiu i Uprawa Pieczarek w Ćwiklicach, Powiatowy Zespół Szkół nr 2 w Pszczynie.

new

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.