pless.pl

Reklama

Edukacja

  • 15 sierpnia 2022
  • 16 sierpnia 2022
  • wyświetleń: 3756

Gastro Manager z Jankowic z projektem dla kawiarni i szkół

Agnieszka Sikora z Jankowic chce wyruszyć w Polskę i prowadzić konsultacje oraz szkolenia w niewielkich kawiarniach, by podnosić kompetencje obsługi lokali. Następnie szkoły z naszego i najbliższych powiatów będą pierwszymi, które będą miały szanse skorzystać z jej Mobilnego Programu Motywacyjno-Szkoleniowego, który ma pomóc, już na starcie kariery, młodym, ambitnym adeptom branży gastronomicznej.

Reklama

kawiarnia, kawa, gastronomia, warsztaty , restauracja, bistro
Pani Agnieszka wie, z jakimi problemami borykają się absolwenci szkół gastronomicznych na początku kariery zawodowej · fot. pixabay.com


Agnieszka Sikora chce wyruszyć w podroż po Polsce publicznym transportem i po drodze prowadzić konsultacje oraz szkolenia w niewielkich kawiarniach, które potrzebują nowych rozwiązań dla popularnych trudności w branży. Wszystko po to, by po powrocie wdrożyć projekt uzupełniający wiedzę w szkołach gastronomicznych.

W ostatnim czasie pani Agnieszka otworzyła zbiórkę, której celem jest zebranie funduszy na podróż, ale głównie na pokrycie części kosztów opracowania i wdrożenia programu motywacyjno-szkoleniowego dla szkół. Umożliwi on prowadzanie praktycznych szkoleń branżowych, w każdym zakątku Polski, dla wszystkich uczniów i absolwentów zainteresowanych zdobyciem, doskonaleniem i rozwojem umiejętności zawodowych. Zbiórka pieniędzy odbywa się na portalu zrzutka.pl.

- Plan zakłada darmowy udział w projekcie dla każdego, ale to uda się wyłącznie, gdy zbiórka zakończy się sukcesem - mówi Agnieszka Sikora. - Zebranie potrzebnych środków do 4 listopada realnie oznacza rozpoczęcie pracy nad wdrożeniem programu dla szkół gastronomicznych - zapowiada.

- Sama ukończyłam technikum o profilu gastronomicznym i wiem, z jakimi problemami borykają się absolwenci na początku kariery zawodowej. Postanowiłam zawalczyć o lepszy start dla przyszłego pokolenia adeptów branży gastronomicznej - dodaje.

Agnieszka sikora , gastro manager


- Poznanie potrzeb szkoleniowych w branży gastronomicznej w czasie podróży, pomoże mi dopracować materiały szkoleniowe dla uczniów i umożliwi dostosowanie ich do potrzeb przyszłych pracodawców - wyjaśnia.

Trasa wyprawy biegnie przez miasta stołeczne województw, ale twórczyni projektu zaprasza do zgłoszenia również kawiarnie w zasięgu 30 km od stolic.

Gastro Manager z Jankowic z projektem dla szkół gastronomicznych

Gastro Manager z Jankowic z projektem dla szkół gastronomicznych


Kawiarnie mogą wysyłać zgłoszenia do projektu drogą mailową. Pani Agnieszka chce zaoferować wskazówki z zakresu optymalizacji procesów, układania grafików, rekrutowania pracowników, krótkie szkolenia: baristyczne (w tym poprawne czyszczenie ekspresu kolbowego), HACCP, BHP, magazynowanie, food plating, social media, planowanie niewielkich przyjęć, marketingowe, z zakresu sprzedaży bezpośredniej oraz wiele innych - wymienia.

- Spotkanie inspirujących gastro maniaków, od których sama wiele się nauczę, to ogromna zaleta tej branży. Łączą nas ciężka praca i charakter, na które chcę przygotować kolejne pokolenie. Zwiedzenie Polski, której przez chorobę nigdy wcześniej nie miałam okazji poznać i dotarcie nad Bałtyk do 15 września, to moje największe marzenie, bo spędzenie wyjątkowych urodzin nad morzem, niestety od wielu lat było dla mnie nieosiągalne z racji pobytów w szpitalach, rehabilitacji, wlewów sterydów i nie ukrywajmy problemów finansowych, które towarzyszą każdej przewlekle chorej osobie - mówi.

Gastro Manager


Kto i jak może prosić o darmowe odwiedziny w kawiarni?

- Każdy właściciel, manager, pracownik, a nawet klienci sugerujący, że można coś ulepszyć. Wystarczy, że wyślecie zgłoszenie na email (as.akademia.innowacji@gmail.com), w tytule wpisując: Województwo, Miasto, Nazwa lokalu, Funkcja osoby zgłaszającej. (Przykład: Dolnośląskie, Wrocław, Ptyś i Zbyś, Właściciel) - wyjaśnia Agnieszka Sikora.

Kim jest Gastro Manager z Jankowic?



Agnieszka Sikora ma 24 lata. Mieszka w Jankowicach. Branża gastronomiczna towarzyszy jej od ponad dziesięciu lat, kiedy zaczęła uczęszczać do szkoły gastronomicznej. Uzyskała tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

- Tak naprawdę nie czułam się kompletnie wyedukowana i gotowa do pracy w branży - przyznaje.

- Zaczynałam jak wielu z was, od pracy w fast foodzie, później przechodząc różne stanowiska w branży, zdobyłam różnorodne doświadczenie i wiedzę, budowaną głównie na problemach stanowiskowych. Dzięki umiejętnościom analitycznym, odnalazłam się w optymalizacji procesów, problematycznych utrwalonych schematów oraz poszukiwaniach odpowiedzi na problemy bez oczywistych rozwiązań. To wszystko, pozwoliło mi objąć pierwsze managerskie stanowisko już w wieku 21 lat. Była to pierwsza praca marzeń, niestety choroba pokrzyżowała mi plany, odbierając wzrok na kilka miesięcy - wspomina.

Pani Agnieszka zmaga się z chorobą od 12 lat. Cierpi na polineuropatię, miopatię zapalną, idiopatyczne zapalenie tarczycy. Ma uszkodzony nerw wzrokowy.

Loading...


- Mimo trudności, postanowiłam rozpocząć studia gastronomiczne, zarabiając na nie jako kasjer, kucharz czy barista. Po kilku miesiącach od rozpoczęcia studiów, miałam okazję współtworzyć jedyną kawiarnio-kwiaciarnię w Katowicach - moim zadaniem było opracowanie menu, rekrutacja pracowników, czy opracowanie receptur kawowych na zabytkowy ekspres kolbowy. Stanowisko managera i baristy obejmowałam do kolejnego nasilenia objawów mojej choroby. Z tego samego powodu wkrótce przerwałam studia. Stan zdrowia uniemożliwił mi powrót do funkcji etatowego managera. Próbowałam odnaleźć swoje miejsce w innych branżach, ale niestety nie udało mi się znaleźć niczego, co tak bardzo uszczęśliwiałoby mnie, jak gastronomia. Tęsknota za pracą w zawodzie i przekazywaniem wiedzy, nie pozwala mi zwyczajnie zapomnieć o moim powołaniu, dlatego też postanowiłam wykorzystać swój know-how w pożyteczny i przyjemny sposób - przyznaje.

- Zdecydowałam się na założenie tej zbiórki i planowanie podróży po Polsce, ponieważ te dwa aspekty projektu umożliwią mi rozwój, na jaki nigdy wcześniej m.in. przez chorobę nie mogłam sobie pozwolić. Dzięki podróży i zbiórce spełnię również kilka największych marzeń, są to m.in. wykorzystanie wiedzy, która będzie realną pomocą dla małych przedsiębiorców, poszerzanie zawodowych horyzontów, zwiedzenie najpiękniejszych miast Polski, poznanie inspirujących ludzi i historii, które będą inspiracją i motywacją do zwieńczenia tej zrzutki programem motywacyjno-szkoleniowym dla młodzieży. Jeżeli wspólnymi siłami uda się stworzyć przestrzeń podnoszenia i uzupełniania kompetencji dla każdego młodego człowieka, to być może ktoś w podobnej sytuacji do mojej, również odnajdzie nowe perspektywy - mówi A. Sikora.

Rozwój projektu można śledzić w mediach społecznościowych: www.facebook.com/innowacja.na.misji/

Kontakt do pani Agnieszki: as.akademia.innowacji@gmail.com.

Zbiórka funduszy na uruchomienie programu szkoleniowo-motywacyjnego dla uczniów szkół gastronomicznych:



- Każda wpłata jest na wagę złota i będę szczerze wdzięczna za każdą złotówkę, bo każda kolejna cyferka na koncie zbiórki zbliża nas do podnoszenia kompetencji obsługi kawiarni i finalnie uczniów szkół - mówi pani Agnieszka.

ar / pless.pl

Reklama

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.