
Selerotto:
Składniki: seler pokrojony drobno; cebula pokrojona drobno (opcjonalnie zamiennie świeża papryka); groszek zielony mrożony; białe wino; opcjonalnie czosnek w plasterkach; śmietana 30%; sól; pieprz; opcjonalnie gałka muszkatołowa; łyżka masła klarowanego.
W rondlu rozpuszczamy masło (najlepiej klarowane) i wrzucamy cebulę. Podsmażamy delikatnie i dorzucamy seler, zalewamy winem. Gotujemy aż do chrupkości. Na koniec dokładamy czosnek i groszek. Podlewamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Potrawę delikatnie mieszamy, żeby nie zmienić konsystencji.
Frytki z marchewki
Składniki: marchewki w słupki, jajko, mąka, bułka tarta Panko*, olej do smażenia.
Pokrojoną w słupki marchewkę panierujemy jak kotlety. Jeśli nie masz frytkownicy lepiej nie używać mąki. Panierkę wciskamy w nasze frytki i wrzucamy na rozgrzany olej.
*panierka Panko to japoński rodzaj panierki nadający potrawom wspaniałą chrupkość. Można ją kupić w dużych marketach oraz w sklepach z orientalną żywnością.
Mizeria z białej rzodkwi
Składniki: rzodkiew biała 1-2 szt. starta na dużych oczkach tarki; łyżka soku z cytryny; cukier; jogurt naturalny; pieprz; sól, opcjonalnie czosnek.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Doprawiamy do smaku.
Sałatka z pieczonych buraków
Składniki: buraki 2 szt. pieczone w folii w piekarniku ok. 2h, pokrojony w półksiężyce; rukola, cebula w piórka, papryka w cienkie paski; ser np. feta; krem balsamiczny; ewentualnie czosnek, sól; pieprz, łyżka soku z cytryny.
Buraki i paprykę wrzucamy do miski, dodajemy łyżkę kremu balsamicznego, sól, pieprz, sok z cytryny. Dorzucamy garść rukoli, garstkę cebuli - mieszamy. Całość okraszamy pokruszonym serem. Wygląda pięknie! A jak smakuje!