Edukacja

  • 28 listopada 2016
  • wyświetleń: 2088

W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - zdjęcia

W czwartek, 24 listopada w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem. Motywem przewodnim w gotowaniu była królowa sezonu jesiennego - dynia, która nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje.

W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - 24.11.2016 · fot. PZS 2


Uczniowie klas gastronomicznych pod okiem szefa kuchni oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z PZS2 gotowali trzy potrawy z dyni: klasyk, czyli zupa krem z dyni; risotto dyniowe oraz placki z dyni. Wszystkie potrawy były autorstwa naszego gościa.

Warsztaty kulinarne to nie tylko świetna atmosfera i doskonała forma spędzania czasu poza lekcjami. Dla przyszłych kucharzy to przede wszystkim okazja do nauki, poznawania nowych smaków i zapachów, które rozchodzą się po korytarzach szkoły.

W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - 24.11.2016
W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - 24.11.2016 · fot. PZS 2


Nasi uczniowie czekają z niecierpliwością na kolejne spotkanie z Piotrem Polakiem. Jest on wyjątkowo charyzmatyczną i inspirująca postacią zarażająca pomysłami i chęcią zdrowego odżywiania.
W grudniu motywem przewodnim warsztatów kulinarnych będą świąteczne tradycje.

Nie tylko uczniowie czekają na wspólne gotowanie z kucharzem, jest też spore zainteresowanie ze strony nauczycieli, by coś pysznego podpatrzeć i dodać do swojego świątecznego menu.

W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - 24.11.2016
W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - 24.11.2016 · fot. PZS 2


Przepisy



Zupa krem z dyni
  • Dynia hokkaido 2 szt.
  • Cebula 4 szt.
  • Czosnek 4 ząbki
  • Masło
  • Mleko kokosowe
  • Pestki dyni
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, curry


Dynie oczyścić, pokroić na mniejsze części i podsmażyć na maśle razem z cebulą. Całość zalać wodą, gotować al dente.Doprawić do smaku podawać z mlekiem kokosowym oraz z prażonymi pestkami dyni.

Risotto dyniowe
  • Ryż Antonio
  • Masło
  • Oliwa z oliwek
  • Szalotki 2 szt.
  • Dynia cot de prowance lub Nelson
  • Bulion
  • Białe wino wytrawne
  • Sól, pieprz świeżo mielony
  • Śmietana 30%
  • Kolendra świeża


Ryż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i podsmażyć w rondlu na łyżce masła z dodatkiem oliwy z oliwek, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz dynie. Dolewając bulion porcjami mieszamy ryż i czekamy aż wchłonie cały płyn. Kiedy ryż jest gotowy (al dente) wkręcamy zimne masło oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i posypujemy świeżą kolendrą.

Placki z dyni
  • Dynia olbrzymia 0.5 kg
  • Jajka 2 szt.
  • Sól, pieprz, curry, imbir
  • Mąka ziemniaczana lub kukurydziana
  • Śmietana 0.2 L
  • Olej do smażenia


Dynię umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jajkami oraz mąką, doprawić do smaku. W razie konieczności ciasto zostawiamy na sicie w celu odsączenia nadmiaru wody. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną.

PZS nr 2 w Pszczynie

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj