Edukacja
- 28 listopada 2016
- wyświetleń: 2088
W PZS 2 w listopadzie na stole królowała dynia - zdjęcia
W czwartek, 24 listopada w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 im. Karola Miarki odbyła się kolejna edycja warsztatów kulinarnych z szefem kuchni Piotrem Polakiem. Motywem przewodnim w gotowaniu była królowa sezonu jesiennego - dynia, która nie tylko pięknie wygląda, ale również wspaniale smakuje.
Uczniowie klas gastronomicznych pod okiem szefa kuchni oraz nauczycieli przedmiotów gastronomicznych z PZS2 gotowali trzy potrawy z dyni: klasyk, czyli zupa krem z dyni; risotto dyniowe oraz placki z dyni. Wszystkie potrawy były autorstwa naszego gościa.
Warsztaty kulinarne to nie tylko świetna atmosfera i doskonała forma spędzania czasu poza lekcjami. Dla przyszłych kucharzy to przede wszystkim okazja do nauki, poznawania nowych smaków i zapachów, które rozchodzą się po korytarzach szkoły.
Nasi uczniowie czekają z niecierpliwością na kolejne spotkanie z Piotrem Polakiem. Jest on wyjątkowo charyzmatyczną i inspirująca postacią zarażająca pomysłami i chęcią zdrowego odżywiania.
W grudniu motywem przewodnim warsztatów kulinarnych będą świąteczne tradycje.
Nie tylko uczniowie czekają na wspólne gotowanie z kucharzem, jest też spore zainteresowanie ze strony nauczycieli, by coś pysznego podpatrzeć i dodać do swojego świątecznego menu.
Przepisy
Zupa krem z dyni
- Dynia hokkaido 2 szt.
- Cebula 4 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Masło
- Mleko kokosowe
- Pestki dyni
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Sól, pieprz, curry
Dynie oczyścić, pokroić na mniejsze części i podsmażyć na maśle razem z cebulą. Całość zalać wodą, gotować al dente.Doprawić do smaku podawać z mlekiem kokosowym oraz z prażonymi pestkami dyni.
Risotto dyniowe
- Ryż Antonio
- Masło
- Oliwa z oliwek
- Szalotki 2 szt.
- Dynia cot de prowance lub Nelson
- Bulion
- Białe wino wytrawne
- Sól, pieprz świeżo mielony
- Śmietana 30%
- Kolendra świeża
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, odsączyć i podsmażyć w rondlu na łyżce masła z dodatkiem oliwy z oliwek, po chwili dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz dynie. Dolewając bulion porcjami mieszamy ryż i czekamy aż wchłonie cały płyn. Kiedy ryż jest gotowy (al dente) wkręcamy zimne masło oraz śmietanę. Doprawiamy do smaku i posypujemy świeżą kolendrą.
Placki z dyni
- Dynia olbrzymia 0.5 kg
- Jajka 2 szt.
- Sól, pieprz, curry, imbir
- Mąka ziemniaczana lub kukurydziana
- Śmietana 0.2 L
- Olej do smażenia
Dynię umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jajkami oraz mąką, doprawić do smaku. W razie konieczności ciasto zostawiamy na sicie w celu odsączenia nadmiaru wody. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Komentarze
Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.
PZS nr 2
Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj