Edukacja

  • 8 kwietnia 2019
  • wyświetleń: 3884

[ZDJĘCIA] Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty sushi w PZS nr 2

28 marca w Powiatowym Zespole Szkół nr 2 w Pszczynie zostały zorganizowane warsztaty SUSHI. Spotkanie to skierowane było do wszystkich wielbicieli japońskiej kuchni oraz tych, których pasją jest nauka gotowania i przygotowywania potraw dodających życiu smaku

Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019 · fot. PZS nr 2


Warsztaty prowadzone były przez absolwenta PZS nr 2 Dawida Ziołę, obecnie szefa kuchni Restauracji Kameralnej w Pszczynie oraz Dawida Kościelnego, mistrza SUSHI, który również współpracuje z Restauracją Kameralną.

Po pierwsze ryż! To właśnie ryż decyduje o sushi, jest jego najważniejszym składnikiem. Na początek należy go trzykrotnie opłukać. Ziarna ryżu do sushi zawierają znacznie więcej mączki, dzięki której mimo płukania ryż pozostaje lepki.

Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019
Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019 · fot. PZS nr 2


Z czym to się je?

Uczniowie PZS nr 2 jako dodatków zawijanych w wysuszone wodorostowe arkusze nori użyli smażonej w temperze krewetki, paluszków krabowych surimi, łososia, pora, zielonego ogórka oraz awokado z serkiem Philadelphia. Lista składników jest oczywiście o wiele dłuższa, a to jakie dodatki użyjemy i co do SUSHI włożymy zależy tylko od naszej kreatywności.

Maki to najpopularniejszy rodzaj SUSHI - powstaje poprzez zawinięcie ryżu oraz innych składników (np. ogórka, avocado, łososia). Hoso-Maki to cieńsza odmiana maki - ryż i jeden dodatkowy składnik są zawinięte w pół paska wodorostu nori. Futo-Maki to grubsza odmiana maki - rolka sushi składa się z minimum 3 składników zawiniętych w cały wodorost nori.

Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019
Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019 · fot. PZS nr 2


Przepis:

Ryż: płukany 3 razy; gotujemy go 40 min. w specjalnym garnku do gotowania ryż. Proporcje: 1kg ryżu = 950 ml wody.
Zalewa octowa do ryżu: 1kg ryżu = 250ml octu ryżowego + 200gr cukru + łyżka stołowa soli; mieszamy do rozpuszczenia się. Do ugotowanego ryżu dodajemy przygotowaną zalewę i zakwaszamy ryż ok. 10-15min. mieszając go co jakiś czas.

Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019
Maki, hoto-maki i futo-maki - warsztaty SUSHI w PZS nr 2 - 28.03.2019 · fot. PZS nr 2


Młodzi technicy z PZS nr 2 z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych na trzy godziny przenieśli się do kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie wykwalifikowani kucharze wprowadzili ich w tajniki japońskiej kuchni. Tego typu szkolenie to nie tylko ćwiczenia, ale również świetna zabawa oraz integracja uczniów z tego kierunku połączona oczywiście z degustacją.

Sponsorami spotkania była Restauracja Kameralna w Pszczynie, Hotel Piaskowy w Pszczynie, firma Imbir z Mysłowic - dostawca owoców i warzyw oraz firma Siejemy - miejska farma produkująca siewki warzyw, mikro liście oraz pędy roślin.

PZS nr 2 w Pszczynie

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj

Komentarze

Zgodnie z Rozporządzeniem Ogólnym o Ochronie Danych Osobowych (RODO) na portalu pless.pl zaktualizowana została Polityka Prywatności. Zachęcamy do zapoznania się z dokumentem.

PZS nr 2

Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienia o nowych artykułach z tematu "PZS nr 2" podaj